
IoT Stadslab: slimme oplossingen in de buitenruimte
Hoe meet je of sporttoestellen in een wijk optimaal benut worden? En hoe zorg je dat je bijna alle lantaarnpalen met één systeem kunt bedienen? Bart Broekhoven zoekt het samen met zijn collega’s uit, in het IoT Stadslab. “Wij kijken naar de problemen van alledag.”
Slim sporten in de Maaspoort
Sporten is gezond. En de gemeente doet met sportparkjes in de wijken haar best om zo veel mogelijk inwoners te laten bewegen. Maar sporttoestellen zijn duur. En ze worden niet altijd gebruikt. Bart: “Zo’n nieuw sportparkje kost al snel € 70.000. Dat is het zeker waard als veel mensen er intensief gebruik van maken. Maar de indruk ontstond dat na een maand of drie de interesse afneemt, er steeds minder mee werd gesport. En dat die toestellen er dan dus eigenlijk voor niks staan, terwijl er in een paar wijken verderop juist om wordt gevraagd.”
Om dat vermoeden te onderzoeken, werd het IoT Stadslab gevraagd: kunnen jullie het gebruik van de sporttoestellen meten? En: kunnen jullie een drempelniveau bepalen, een minimumaantal gebruikers? Zodat zo’n toestel naar een andere wijk verplaatst kan worden als er amper mee wordt gesport en we zoveel mogelijk impact kunnen maken op de juiste plekken.
Bart: “Dat lijken eenvoudige vragen. Maar we mogen niet zomaar overal sensoren op plakken, die toestellen zijn gecertificeerd. En we hebben met verschillende leveranciers te maken. Bovendien moet je rekening houden met weersomstandigheden en vandalisme. En met allerlei technische zaken: hoe lang gaat de batterij van zo’n sensor mee en hoe verstuur je de data veilig?”
In het IoT Stadslab werken Bart en zijn collega’s samen met verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen. Bart: “En met de opdrachtgever, de vakafdeling die ons de vraag stelt. Zo zetten we een breed ecosysteem op waarin we ‘hybride’ van elkaar leren. Samen kijken we naar de vragen van alledag.”
Voor het onderzoek naar de sporttoestellen bedachten ze speciale acceleratiesensoren. Bart: “Die meten de beweging van bijvoorbeeld een trapper. Dus niet alleen óf er gebruik van gemaakt wordt, maar ook hoe. De eerste sensoren zijn net geplaatst, over een tijdje gaan we samen de data analyseren. En weten we wanneer de bewoners van een andere wijk met zo’n slim sporttoestel aan de slag kunnen.”
Slim licht
Nog een vraag voor Bart: kunnen jullie één dashboard maken waarmee we alle straatverlichting bedienen? Bart: “De gemeente heeft moderne lantaarnpalen van verschillende leveranciers. En die hebben allemaal hun eigen bedieningssystemen. Waardoor de beheerders van de openbare verlichting telkens ergens anders moeten inloggen. Kan dat nou niet anders, vroegen ze ons. Nu onderzoeken we met hen in ons IoT Stadslab of we de systemen kunnen koppelen. Maar ook of we er niet meteen wat andere handigheidjes kunnen inbouwen. Sensoren waarmee we de lichtintensiteit in de buurt kunnen meten bijvoorbeeld. Zodat zo’n lantaarnpaal weet hoe fel hij moet schijnen – best slim.”